Savarină uriașă – JamilaCuisine

Publicat la 08.02.2018. de SPS

Ingrediente

  • Pentru aluat: 4 ouă
  • 400 g făină
  • 200 ml lapte
  • 20 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 100 g unt
  • 20 g zahăr
  • O lingură de esență de vanilie
  • Puțină sare
  • Pentru sirop și frișcă: 500 ml apă
  • 500 ml smântână pentru frișcă
  • 200 g zahăr
  • O păstaie de vanilie
  • 50 g zahăr pudră
  • 2 linguri de esență de rom
  • Pentru sosul de fructe: 300 g de fructe de pădure congelate
  • 30 g de amidon de porumb
  • 50 g de zahăr

Pași

90'
40'
0
  • Pentru început, se pune laptele călduţ într-un bol mai mare. Peste el se va adăuga zahărul şi se vor presara 20 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii. Aceasta are pe ambalaj marcaje din 10 în 10 grame, aşa că este uşor de porţionat. Se marchează la 20 de grame. Se desface ambalajul, se taie si se fărâmiţează apoi drojdia în lapte. Se va pune drojdia rămasă în frigider şi se va folosi pentru alte reţete.
  • Se amestecă foarte bine drojdia cu laptele şi cu zahărul şi se lasă amestecul să stea pentru aproximativ 5 minute. După 5 minute, se pot adăuga cele 4 ouă, se încorporează şi ele. Se adăugă şi esenţa de vanilie, apoi făina, toată deodată şi sarea. Se amestecă foarte bine totul cu o spatulă. Când aluatul s-a format, se renunţă la spatulă, se pune untul moale puţin câte puţin şi se amestecă foarte bine cu un mixer, cât să se încorporeze tot untul. Se continuă în acelaşi fel, până când tot untul este încorporat şi aluatul este suplu şi elastic.
  • Se acoperă bolul cu o folie de plastic şi se va lăsa aluatul să crească la loc călduţ pentru aproximativ 40 de minute sau până când îşi va dubla volumul. Se va amesteca foarte bine pentru a scoate aerul de dinăuntru şi se va transfera într-o formă de copt din silicon. Se nivelează cu grijă şi se va lăsa să crească încă 20 de minute.
  • După ce au trecut cele 20 de minute, se va pune aluatul în cuptorul preîncălzit la 180° de grade, pentru aproximativ 40 de minute. Când aluatul este gata, se va lăsa să se răcească complet, iar apoi se va însiropa.
  • Cât timp se răceşte savarina, se prepară sosul de fructe de pădure. Fructele decongelate pun într-o carafă şi vor fi pasate foarte bine cu un blender, până când se obţine un piure fin. Se trece piureul printr-o sită, ne folosim de o lingură. Se pune piureul de fructe într-o cratiţă, peste el se adăugă zahărul, se amestecă şi se lasă să fiarbă pentru aproximativ 5 minute. Apoi se va dilua amidonul de porumb cu puţină apă rece, aproximativ 100 de ml şi se va turna peste piureul de fructe.
  • Se amestecă permanent, se mai fierbe totul pentru 2-3 minute, cât să se îngroaşe sosul. Atunci când sosul de fructe este gata, se va lua de pe foc, se va transfera într-un bol şi se va pune peste el folie de plastic. Se lasă apoi să se răcească cât să ajungă la temperatura camerei. Când savarina s-a răcit complet, ne putem ocupa de insiroparea savrinei, aşa că se va pune apă într-o cratiţă, se va adăuga păstaia de vanilie tăiată pe lungime şi zahărul tos, se amestecă şi se va fierbe totul pentru aproximativ 5 minute sau până când zahărul se va dizolva complet.
  • Când siropul a început să fiarbă iar zahărul s-a dizolvat complet, se poate pune esenţa de rom şi se va lua siropul de pe foc. Se toarnă jumătate din siropul fierbinte în tava în care s-a copt aluatul, se pune aluatul din nou în tavă şi se presează uşor ca să înceapă să se însiropeze. Se taie capacul savarinei, asta pentru a sta mai bine pe platou şi pentru a se însiropa mai frumos. Se va turna şi restul de sirop peste prăjitură. Este foarte important ca aluatul să fie complet răcit, iar siropul să fie fierbinte.
  • Se va pune acum savarina în frigider şi se va lăsa sa se însiropeze pentru aproximativ 2 ore. Savarina este foarte bine însiropată, aşa că se poate pune deasupra sosul de fructe, pe care îl vom întinde cu grijă. Se va da acum savarina din nou la frigider pentru aproximativ o jumătate de oră, sau cât să se întărească sosul de fructe. Când sosul de fructe s-a întărit, se poate bate smântâna pentru frişcă. Smântâna trebuie să fie foarte, foarte rece. Se va pune într-un bol mai mare, peste ea se va adăuga zahărul pudră şi se va bate până se va întări.
  • Când frişca este gata, se va pune într-un poş şi acum putem decora savarina. Se va pune frişca începand din mijlocul savarinei şi deasupra, în funcţie de preferinţe. Opţional, se poate decora cu câteva fructe proaspete. Se pune savarina la frigider, iar peste un sfert de oră poate fi servită. Poftă bună şi succes!

Bonus

Ne plac momentele dulci care sărbătoresc dragostea: fie că este vorba de Valentine’s Day, de Dragobete sau de orice altă zi când ne dorim să răsfăţăm persoana iubită. Până la urmă, cui nu-i plac surprizele savuroase? Sunt o modalitate excelentă prin care poţi să oferi un cadou delicios celor dragi şi care bucură pe oricine, chiar şi pe cel mai pretenţios gurmand. De aceea, îţi punem la dispoziţie o reţetă delicioasă, reinventată şi perfecţionată de JamilaCuisine: Savarina Uriaşă! Vei oferi celor dragi un mix apetisant de arome surprinzătoare de fructe de pădure, frişcă şi bucuria unei consistenţe pufoase şi fragede a aluatului bine crescut. Pentru a completa gustul irezistibil al acestei reţete, ai nevoie de ingredientul perfect. Alege să prepari această prăjitură cu drojdia Secretul Bunicii, un produs de o calitate excelentă şi cu o putere de fermentaţie crescută şi vei obţine un adevărat deliciu, care va deveni cu siguranţă o tradiţie gustoasă pentru cei dragi.

Asemănător

Comentarii

Lasă un răspuns

Concurs
Savarină Uriașă - Jamila Cuisine