Cozonac cu migdale DULCE DELICIOS cu JamilaCuisine

Ingrediente

  • Pentru aluat: 500 g faină
  • 250 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • O lingură de esenţă de lămâie
  • O lingură de esenţă de vanilie
  • 3 gălbenuşuri
  • Coajă de la o lămâie
  • 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • Foarte puţină sare.
  • Pentru umplutură: 200 g de migdale măcinate
  • 70 ml lapte
  • 50 g zahăr pudră
  • 25 g zahăr vanilat

Pași

60'
60'
0
0
  • Pentru început, ne vom ocupa de maia, aşa că vom desface ambalajul cubuleţului de drojdie Secretul Bunicii. Acesta are 50 de grame, iar noi vom avea nevoie doar de 25, deci de jumătate. Este cantitatea perfectă pentru un aluat pufos şi foarte bine crescut.
  • Vom fărâmiţa drojdia într-un bol mai mare, peste ea vom adăuga aproximativ 50 de ml de lapte cald, cât să nu ne ardă la deget, adăugam şi puţin zahăr, cam o linguriţă şi câteva linguriţe de faină. Vom amesteca foarte bine totul, cât să obţinem un aluat moale.
  • Lăsăm maiaua să crească, pentru aproximativ 15 minute, sau până când îşi va dubla volumul. Când maiaua a crescut, ne putem ocupa de frământat. Punem făina într-un bol mai mare, peste ea adăugam maiaua, zahărul, gălbenuşurile şi coaja de lămâie, esenţa de vanilie, cea de lămâie, puţină sare pentru gust şi vom începe să frământăm, turnand mereu câte puţin din lapte . Se poate folosi şi un mixer, dacă nu doriţi să frământaţi cu mâna. După ce am încorporat laptele, adăugam câte puţin din untul topit şi vom continua să frământăm până când vom obţine un aluat suplu şi elastic şi vom termina tot untul.
  • Când aluatul este suplu şi elastic, el trebuie să fie doar foarte puţin lipicios. Când este gata, îl vom acoperi cu o folie de plastic şi îl vom lăsa să crească la loc călduţ pentru aproximativ 40 de minute sau până când îşi va dubla volumul.
  • Cât timp creşte aluatul, ne putem ocupa de umplutură. Aşa că vom amesteca migdalele mărunţite, cu zahărul pudră, cu cel vanilat şi cu laptele.
  • Cand aluatul a crescut, putem îndepărta folia de plastic, presaram făina pe blatul de lucru, nu foarte multă, şi răsturnăm aluatul. Punem făină şi pe aluat, îl aplatizăm uşor cu mâinile şi îl vom întinde cu ajutorul unui sucitor. După ce am întins foarte bine aluatul, punem deasupra umplutura de migdale şi o întindem bine pe toată suprafaţa. Vom rula apoi aluatul, cât se poate de strâns, îl sigilăm cât putem de bine şi îl întoarcem.
  • Cu un cuţit foarte bine ascuţit, vom tăia pe jumătate pe lungime. Întoarcem fiecare bucată cu umplutura în sus şi împletim cozonacul. Îl transferăm într-o tavă pe care am uns-o cu puţin ulei, îl aşezăm foarte frumos în tavă, astfel încât să se vadă umplutura deasupra şi îl lăsam să crească pentru aproximativ 20 de minute, iar între timp preîncălzim cuptorul la 160°C. După 20 de minute, vom da cozonacul la cuptor la o temperature constanta de 160°C pentru aproximativ 50-60 de minute.
  • Atunci când cozonacul este gata, îl lăsam să se răcească bine pentru cel puţin o oră, iar apoi îl putem felia. Când este călduţ, îl putem unge deasupra şi cu puţină miere, pentru un luciu frumos.

Bonus

Sărbătoarea de Paște este un prilej pentru a-ți demonstra talentul în bucătărie, dar și pentru a  încerca rețete din strămoși, reinventate pentru o savoare inedită și o notă modernă. @JamilaCuisine îți arată cum să obții gustul tradițional al cozonacului, îmbogățit și rafinat de aroma irezistibilă a migdalelor și crescut cu grijă de drojdia Secretul Bunicii. Încearcă și tu acest preparat apetisant, care se va transforma într-o tradiție delicioasă alături ce cei dragi. Cozonacul, unul dintre deserturile preferate ale românilor, este nelipsit de pe masa de Paşte și multe gospodine păstrează şi astăzi tradiţia preparării cozonacului acasă. Iar motivul este unul pe cât de simplu, pe atât de frumos: casa în care miroase a cozonac copt este dintr-o dată mai veselă și mai primitoare, iar oamenii mai fericiți. JamilaCuisine îți dezvăluie un mod inedit de a-l prepara, ce pune în valoare savoarea gustului tradițional românesc îmbogățit cu aroma distinctă și rafinată a migdalelor. Adăugă drojdia Secretul Buncii, un produs de o calitate superioară şi cu o putere de fermentaţie crescută, și vei obține un un cozonac pufos și bine crescut. Mmmmm…un adevărat răsfăț culinar!

Asemănător

Comentarii

Savarină Uriașă - Jamila Cuisine

Acest site https://sapreparamsavuros.ro foloseşte cookies pentru inregistrare, publicare de continut si analiza traficului pe site . Afla mai mult Nu accept Accept