Cozonac cu cacao și nuci

Ingrediente

  • Aluat: 1 kilogram făină
  • 250 grame zahăr
  • 5 grame sare
  • 50 grame drojdie Secretul Bunicii
  • 500 mililitri lapte
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 100 grame unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Umplutură: 100 grame zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 250 grame nuci mărunțite
  • 5 albușuri de ou
  • 5 grame sare
  • o lingură esență de rom
  • Uns: 1 ou
  • o linguriță zahăr

Pași

85'
60'
0
0
  • Făina se cerne de 2-3 ori. Restul ingredientelor se lasă la temperatura camerei.
  • Laptele se încălzește, peste el se adaugă coaja de lămâie și zahărul vanilat și se amestecă bine
  • Se freacă bine zahărul și gălbenușurile, până zahărul se topește.
  • Se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, peste amestec se adaugă 3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină și se continuă amestecarea.
  • Făina se pune într-un vas mare, iar în mijlocul ei se face o gropiță, în care se adaugă amestecul de la punctul anterior. Se lasă la dospit 10-15 minute, până când maiaua își dublează volumul, apoi se adaugă sarea, restul de lapte și gălbenușurile frecate cu zahăr.
  • Aluatul se frământă energic pentru 30 de minute, cu mâinile unse cu unt, până când tot untul se încorporează în aluat.
  • Aluatul se acoperă și se lasă la dospit pentru o oră.
  • Albușurile se bat cu sarea, timp în care se adaugă în ele 100 de grame de zahăr.
  • Peste nuca măcinată se adaugă cacaoa, esența de rom și albușurile bătute spumă și se amestecă ușor.
  • Aluatul crescut se împarte în patru porții egale și fiecare bucată se întinde ușor până când foile ajung la dimensiunea formei de cozonac.
  • Peste fiecare foaie se întinde câte o pătrime din compoziție, se rulează individual și se împletesc două câte două.
  • Se pune hârtie de copt în formele de cozonac și se unge cu ulei.
  • Cozonacii se așază în forme și se lasă la crescut până își dublează volumul.
  • Se ung cu oul bătut cu lingurița de zahăr, apoi se dau la cuptor pentru aproximativ o oră, la 180 de grade Celsius.
  • După ce se coc, se acoperă cu o pânză de in sau bumbac și se lasă la răcit.

Asemănător

Comentarii

Savarină Uriașă - Jamila Cuisine

Acest site https://sapreparamsavuros.ro foloseşte cookies pentru inregistrare, publicare de continut si analiza traficului pe site . Afla mai mult Nu accept Accept