Cum să faci aluatul sponge

Publicat la 05.04.2017. de SPS

Sigur ați găsit în câteva rețete de „sponge”. Două aluaturi diferite, care se îmbină. Un exemplu concret este cozonacul polonez în care primul tip de aluat la care se lucrează este „sponge-ul”.

Rețeta pentru sponge variază de la preparat la preparat, însă în cel simplu sau pentru prăjitura făcută integral din aluatul de tip „sponge” se utilizează clasic:

  • 2 ouă mari sau 3 ouă mici
  • 1 ceașcă de zahăr
  • 1 cană de făină albă
  • 1/4 cană de apă rece sau lapte
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • putin unt, după preferințe

Pregătiri

Cel mai bine este să aveți totul pregătit înainte să începeți să gătiți propriu-zis aluatul de tip „sponge”. Amestecați făină și praful de copt, ungeți forma în care o să gătiți cu unt sau tapetați cu praf de copt și preîncălziți cuptorul la 190 grade C

Bateți ouăle

Într-un bol de mixer bateți ouăle. Aveți grijă ca ouăle să fie la temperatura camerei. Încercați să le scoateți din frigider, dar nu lăsați mai mult, cu 30 de minute înainte să vă apucați de prepararea sponge-ului.

Adăugați zahărul

Cu telul amestecați zahărul cu ouăle. Bateți până ce întreaga compoziție este galben-pal și cremoasă.

Apă și făină

Adăugați și apa rece (sau laptele, după preferințe) în mix. Cerneți făina în compoziție. Astfel aluatul o să fie aerat și pufos și asta doriți să obțineți când vorbim despre aluatul „sponge”. Amestecați până când devine o compoziție fină

Turnați în tava de prăjituri

Puteți folosi orice fel de tavă de copt. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 190 grade C și lăsați să coacă timp de 30-35 de minute.

Testul scobitorii

Când timpul se apropie de 30 de minute verificați sponge-ul. Înțepați ușor cu scobitoarea, dacă la scoatere este curată scobitoarea atunci sponge-ul este bine făcut.

Lăsați la răcit

După ce o scoateți din cuptor, lăsați la răcit timp de 15-20 de minute.

 

0
0

Asemănător

Comentarii

Savarină Uriașă - Jamila Cuisine

Acest site https://sapreparamsavuros.ro foloseşte cookies pentru inregistrare, publicare de continut si analiza traficului pe site . Afla mai mult Nu accept Accept